facebook

youtube

facebook

youtube

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bahang Penilaian Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE Peringkat Universiti semakin terasa apabila audit kali kedua ke atas UUMIT dijangka akan dibuat pada bila-bila masa sahaja. Oleh itu, persiapan yang lebih rapi harus dilakukan agar audit ini memberikan impak yang terbaik kepada UUMIT. Pada 5 Disember yang lalu, satu gotong royong 5S telah diadakan melibatkan kesemua staf bagi mempersiapkan kesemua zon yang berada di bawah tanggungjawab masing-masing agar lebih kemas dan bersiap sedia untuk diaudit.

Gotong royong kali ini menyaksikan kesemua zon memperkemaskan lagi kawasan masing-masing dengan aktiviti asas 5S iaitu menyisih, menyusun, menyapu, menyeragam dan sentiasa amal. Aktiviti mengecat turut dilakukan pada dinding sepanjang laluan atas dan bawah bagi menaikkan seri kawasan sekitar. Disamping itu, di bilik Hawai yang berada dalam zon Loteng, operasi memperkemaskan ikatan kabel elektrik dan network dilakukan bagi mempertingkatkan keselamatan dan kekemasan di setiap partition staf. Bagi zon yang lain, semua staf sibuk mengemas kawasan dengan aktiviti seperti menyapu sawang, mengelap tingkap, menyusun pasu bunga, mengelaskan bahan buangan ke dalam tong kitar semula, menyusun fail dan memastikan label-label dilekatkan pada tempat yang betul. Tidak ketinggalan juga papan kenyataan mengikut zon dikemaskini dengan informasi terkini seperti carta organisasi dan berita semasa. Pokok-pokok herba di Taman Botani juga turut dilabel dengan nama pokok untuk memudahkan kepada pengenalan pokok.

Sesi gotong royong berakhir pada pukul 11 pagi dan semua staf berpuas hati dan gembira dengan hasil aktiviti gotong-royong yang mewujudkan suasana persekitaran tempat kerja yang lebih kemas. Ia juga meningkatkan ‘mood’ staf menjadi lebih teruja untuk bekerja dalam suasana yang lebih selesa dan bersih.

Jom amal 5S.

gotongdis

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 7 November 2019 yang lalu, sekali lagi telah diadakan satu gotong-royong 5S UUMIT yang disertai oleh semua warga UUMIT. Gotong-royong yang dijadualkan secara berkala ini juga adalah lanjutan daripada UUMIT telah terpilih untuk diaudit kali kedua oleh panel Penilaian Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE Peringkat Universiti.

Walaupun budaya 5S selalu diterapkan dalam amalan harian warga UUMIT, audit yang bakal dilakukan juga merupakan satu suntikan kepada semua staf agar kekemasan dan pembudayaan 5S dalam persekitaran UUMIT lebih dititikberatkan agar kualiti amalan 5S yang sentiasa diamalkan terus berada di landasan kecemerlangan.

Disamping memastikan persekitaran kerja yang bersih dan selamat, Taman Botani juga turut diberi perhatian. Beberapa pokok mati telah dikosongkan pasu untuk diganti dengan pokok herba yang baharu. Lebih menggembirakan bila, pokok anggur yang ditanam telah mula mengeluarkan buah, dengan rasa yang manis apabila masak. Para bagi pokok anggur juga dibuat kemasan, daun pokok dan batang di potong untuk menggalakkan tunas baru dan meransang pengeluaran buah.

Sesi gotong-royong yang bermula pada pukul 8.30 pagi ini telah berlangsung dengan baik dengan keterlibatan semua pihak mengikut zon masing-masing. Tinggilah harapan agar kekemasan yang ditampilkan oleh kesemua zon UUMIT dapat diberikan interpretasi yang baik oleh panel penilai.

Jom Amal 5S!

gotong

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 5-8 Ogos 2019 Unit Latihan 5S telah mengadakan Sesi Perkongsian Ilmu bersama ahli-ahli di setiap Zon 5S di UUMIT. Sesi ini diketuai oleh Puan Nelwati Abidin selaku Ketua Unit Latihan 5S UUM Information Technology (UUMIT).

Lawatan ini bertujuan untuk berkongsi ilmu bagi menigkatkan mutu dan kualiti pengurusan 5S di UUMIT ke arah yang lebih efektif dan efisien. Setiap 10 Zon 5S telah dilawati semasa sesi ini berlangsung.

Dalam sesi perkongsian ilmu ini, staf UUMIT yang terlibat diberi perkongsian mengenai tatacara dan amalan terkini 5S yang harus dipraktikkan. Komen-komen diberikan berdasarkan piawaian 5S dengan harapan mutu dan hasil kerja ahli-ahli di setiap zon lebih efisien dan kemas.

Kesemua ahli zon memberikan kerjasama yang baik sepanjang berlangsungnya sesi perkongsian ini.

Sekian

Unit Latihan 5S |

UUM Information Technology (UUMIT) | Universiti Utara Malaysia | 06010 UUM Sintok, Kedah | Malaysia |

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 1 Ogos 2019 yang lalu, telah diadakan satu gotong-royong 5S UUMIT yang telah disertai oleh semua warga UUMIT mengikut zon masing-masing. Gotong royong kali ini juga merupakan persediaan untuk menghadapi audit Penilaian Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE Peringkat Universiti yang bermula pada 1 Ogos sehingga 29 Ogos 2019.

Penjenamaan semula zon juga telah dibuat bagi memberi nafas baru berikutan pertukaran pemegang amanah yang baru. Nama-nama baru zon diambil berdasarkan bahagian-bahagian yang terdapat dalam struktur sebuah rumah iaitu Anjung, Pagar Musang, Laman, Serambi, Garaj, Tiang Seri, Loteng, Beranda, Teratak dan Taman.

Diharapkan agar budaya 5S ini diteruskan setiap hari dan bukan sekadar untuk menghadapi audit sahaja. Sesi gotong-royong ini berakhir pada pukul 11 pagi dengan menyaksikan semua zon tampil lebih segar dan ceria atas penglibatan semua warga UUMIT yang komited dalam bekerja dalam satu pasukan.

Jom Amal 5S!

GotongRoyong5S

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Setelah sekian lama tidak melakukan gotong-royong 5S, maka pada hari Khamis, 25 April 2019 yang lalu, satu gotong-royong 5S UUMIT telah diadakan semula. Gotong-royong ini merupakan gotong-royong pertama diadakan bagi sesi 2019/2020 yang diketuai oleh Pengerusi 5S yang baru iaitu Puan Amida Abdullah. Aktiviti gotong-royong dilaksanakan mengikut pengagihan tugasan seperti yang dijadualkan oleh Pengerusi 5S.

Pada gotong royong kali ini juga turut memberi perhatian pada Taman Botani UUMIT. Pemotongan rumput-rumput dan pokok mati dilakukan untuk memastikan suasana taman berada dalam keadaan bersih dan cantik. Pasu-pasu kosong akan digantikan dengan tanaman yang lain untuk mengekalkan lanskap dan manfaat pokok herba pada yang memerlukan.

Semua staf UUMIT terlibat dalam menjayakan aktiviti ini. Di samping dapat mengindahkan persekitaran tempat kerja, aktiviti seperti ini dapat mengeratkan lagi ukhwah antara staf di UUMIT.

collage2

Page 1 of 5

UUM Information Technology (UUMIT), Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia
Disclaimer | Privacy & Security Policy | Copyright | Sitemap | FAQs | ISO System

Search