facebook

youtube

facebook

youtube

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 5-8 Ogos 2019 Unit Latihan 5S telah mengadakan Sesi Perkongsian Ilmu bersama ahli-ahli di setiap Zon 5S di UUMIT. Sesi ini diketuai oleh Puan Nelwati Abidin selaku Ketua Unit Latihan 5S UUM Information Technology (UUMIT).

Lawatan ini bertujuan untuk berkongsi ilmu bagi menigkatkan mutu dan kualiti pengurusan 5S di UUMIT ke arah yang lebih efektif dan efisien. Setiap 10 Zon 5S telah dilawati semasa sesi ini berlangsung.

Dalam sesi perkongsian ilmu ini, staf UUMIT yang terlibat diberi perkongsian mengenai tatacara dan amalan terkini 5S yang harus dipraktikkan. Komen-komen diberikan berdasarkan piawaian 5S dengan harapan mutu dan hasil kerja ahli-ahli di setiap zon lebih efisien dan kemas.

Kesemua ahli zon memberikan kerjasama yang baik sepanjang berlangsungnya sesi perkongsian ini.

Sekian

Unit Latihan 5S |

UUM Information Technology (UUMIT) | Universiti Utara Malaysia | 06010 UUM Sintok, Kedah | Malaysia |

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 1 Ogos 2019 yang lalu, telah diadakan satu gotong-royong 5S UUMIT yang telah disertai oleh semua warga UUMIT mengikut zon masing-masing. Gotong royong kali ini juga merupakan persediaan untuk menghadapi audit Penilaian Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE Peringkat Universiti yang bermula pada 1 Ogos sehingga 29 Ogos 2019.

Penjenamaan semula zon juga telah dibuat bagi memberi nafas baru berikutan pertukaran pemegang amanah yang baru. Nama-nama baru zon diambil berdasarkan bahagian-bahagian yang terdapat dalam struktur sebuah rumah iaitu Anjung, Pagar Musang, Laman, Serambi, Garaj, Tiang Seri, Loteng, Beranda, Teratak dan Taman.

Diharapkan agar budaya 5S ini diteruskan setiap hari dan bukan sekadar untuk menghadapi audit sahaja. Sesi gotong-royong ini berakhir pada pukul 11 pagi dengan menyaksikan semua zon tampil lebih segar dan ceria atas penglibatan semua warga UUMIT yang komited dalam bekerja dalam satu pasukan.

Jom Amal 5S!

GotongRoyong5S

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Setelah sekian lama tidak melakukan gotong-royong 5S, maka pada hari Khamis, 25 April 2019 yang lalu, satu gotong-royong 5S UUMIT telah diadakan semula. Gotong-royong ini merupakan gotong-royong pertama diadakan bagi sesi 2019/2020 yang diketuai oleh Pengerusi 5S yang baru iaitu Puan Amida Abdullah. Aktiviti gotong-royong dilaksanakan mengikut pengagihan tugasan seperti yang dijadualkan oleh Pengerusi 5S.

Pada gotong royong kali ini juga turut memberi perhatian pada Taman Botani UUMIT. Pemotongan rumput-rumput dan pokok mati dilakukan untuk memastikan suasana taman berada dalam keadaan bersih dan cantik. Pasu-pasu kosong akan digantikan dengan tanaman yang lain untuk mengekalkan lanskap dan manfaat pokok herba pada yang memerlukan.

Semua staf UUMIT terlibat dalam menjayakan aktiviti ini. Di samping dapat mengindahkan persekitaran tempat kerja, aktiviti seperti ini dapat mengeratkan lagi ukhwah antara staf di UUMIT.

collage2

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 16 Ogos 2018 seramai 37 orang staf UUMIT telah mengadakan lawatan Penanda Aras 5S ke Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang. Lawatan ini telah diketuai oleh Puan Nor ‘Azzah Binti Yusoff selaku penasihat Jawatankuasa 5S UUM Information Technology (UUMIT).

Lawatan ini bertujuan untuk berkongsi ilmu bagi menigkatkan mutu dan kualiti pengurusan 5S di UUMIT ke arah yang lebih efektif dan efisien. Pejabat SPPP ini dipilih untuk lawatan kali ini adalah bertetapan dengan beberapa pencapaian yang mereka perolehi antaranya pencapaian sebanyak 6 kali dalam anugerah 5S.

Dalam sesi lawatan ini staf UUMIT yang terlibat berpeluang untuk melihat sendiri bagaimana pengurusan 5S yang dijalankan di SPPP. Mereka turut dibawa melawat ke beberapa ruangan terutamanya ruang kerja yang mana di setiap meja kerja staf hanya diperuntukan ruang bersaiz A4 sahaja untuk meletakkan barangan peribadi. Seterusnya di bawa pula ke ruangan penyimpanan file yang cukup teratur susunannya. Di ruangan ini file-file disusun secara terbuka tanpa diletakkan di dalam rak besi bertutup. Ini kerana pejabat SPPP yang terletak di atas air hanya boleh menampung beban dalam kadar yang dibenarkan sahaja. Namun begitu susunan file tetap nampak kemas dan teratur yang memudahakan capaian file dilakukan.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

UUMIT ONLINE: Lawatan Audit Dalam 5S UUMIT telah dilaksanakan pada 23, 24 & 29 Julai yang lalu. Tujuan utama lawatan audit dalam ini adalah untuk membuat penilaian semula dan memberi cadangan penambahbaikan dalam memastikan budaya 5S diamalkan secara berterusan di UUMIT dengan mencapai tahap terbaik. Disamping itu, lawatan audit dibuat mengikut beberapa kategori audit iaitu peringkat zon, individu bilik dan individu partition.

Team Audit Dalam 5S UUMIT iaitu seramai empat (4) orang yang diketuai oleh Puan Siti Fatimah Yusof telah melawat ke semua zon yang merangkumi keseluruhan kawasan pejabat dan ruang kerja di UUMIT untuk menilai secara terus dan memberikan nasihat berguna kearah penambahbaikan kriteria dan amalan 5S.

Secara keseluruhan, lawatan audit dalam berjalan dengan lancar dan berpuas hati dengan kesungguhan dan komitmen semua ahli Jawatankuasa 5S UUMIT, khususnya staf UUMIT.

Page 1 of 5

UUM Information Technology (UUMIT), Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia
Disclaimer | Privacy & Security Policy | Copyright | Sitemap | FAQs | ISO System

Search