• +604 928 6666
  • itservices@uum.edu.my
  • Sun - Thu 8:00 AM - 5:00 PM (Fri, Sat & Public Holiday Closed)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 16 Ogos 2018 seramai 37 orang staf UUMIT telah mengadakan lawatan Penanda Aras 5S ke Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang. Lawatan ini telah diketuai oleh Puan Nor ‘Azzah Binti Yusoff selaku penasihat Jawatankuasa 5S UUM Information Technology (UUMIT).

Lawatan ini bertujuan untuk berkongsi ilmu bagi menigkatkan mutu dan kualiti pengurusan 5S di UUMIT ke arah yang lebih efektif dan efisien. Pejabat SPPP ini dipilih untuk lawatan kali ini adalah bertetapan dengan beberapa pencapaian yang mereka perolehi antaranya pencapaian sebanyak 6 kali dalam anugerah 5S.

Dalam sesi lawatan ini staf UUMIT yang terlibat berpeluang untuk melihat sendiri bagaimana pengurusan 5S yang dijalankan di SPPP. Mereka turut dibawa melawat ke beberapa ruangan terutamanya ruang kerja yang mana di setiap meja kerja staf hanya diperuntukan ruang bersaiz A4 sahaja untuk meletakkan barangan peribadi. Seterusnya di bawa pula ke ruangan penyimpanan file yang cukup teratur susunannya. Di ruangan ini file-file disusun secara terbuka tanpa diletakkan di dalam rak besi bertutup. Ini kerana pejabat SPPP yang terletak di atas air hanya boleh menampung beban dalam kadar yang dibenarkan sahaja. Namun begitu susunan file tetap nampak kemas dan teratur yang memudahakan capaian file dilakukan.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

UUMIT ONLINE: Lawatan Audit Dalam 5S UUMIT telah dilaksanakan pada 23, 24 & 29 Julai yang lalu. Tujuan utama lawatan audit dalam ini adalah untuk membuat penilaian semula dan memberi cadangan penambahbaikan dalam memastikan budaya 5S diamalkan secara berterusan di UUMIT dengan mencapai tahap terbaik. Disamping itu, lawatan audit dibuat mengikut beberapa kategori audit iaitu peringkat zon, individu bilik dan individu partition.

Team Audit Dalam 5S UUMIT iaitu seramai empat (4) orang yang diketuai oleh Puan Siti Fatimah Yusof telah melawat ke semua zon yang merangkumi keseluruhan kawasan pejabat dan ruang kerja di UUMIT untuk menilai secara terus dan memberikan nasihat berguna kearah penambahbaikan kriteria dan amalan 5S.

Secara keseluruhan, lawatan audit dalam berjalan dengan lancar dan berpuas hati dengan kesungguhan dan komitmen semua ahli Jawatankuasa 5S UUMIT, khususnya staf UUMIT.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

UUMIT ONLINE: Pada 19 Julai lalu, telah diadakan satu program gotong royong 5S yang melibatkan semua zon UUMIT. Program yang bermula pada pukul 8.30 pagi itu bertujuan untuk memastikan kebersihan dan kekemasan di setiap zon berada dalam keadaan terbaik lebih-lebih lagi apabila audit dalaman kali kedua akan diadakan dari 22 Julai sehingga 31 Julai.

Walaupun program gotong royong kali ini adalah untuk mempersiapkan zon masing-masing untuk audit dalaman, namun sebenarnya ia adalah program berkala yang diadakan secara berterusan sepanjang tahun dalam memastikan setiap staf membudayakan 5S dalam amalan seharian. Semangat kerjasama dan tolong menolong juga dapat dipupuk apabila staf sama-sama membersihkan zon-zon terlibat dan juga zon-zon disekitarnya.

Program yang berakhir pada pukul 11 pagi itu mencapai sasarannya apabila hasilnya didapati kawasan persekitaran UUMIT menjadi lebih kemas dan tersusun.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

UUMIT ONLINE : Pada 3 Mei yang lepas, pasukan 5S UUMIT dan juga semua staf telah mengadakan gotong royong seperti yang dirancangkan secara berkala untuk tahun 2018. Walaupun aktiviti yang sama diadakan, semua staf tetap memberikan komitmen serta kerjasama yang tidak berbelah bagi untuk pastikan kawasan kerja dan zon masing-masing bersih dan kemas.

Selain mengemaskini stesyen kerja masing-masing, terdapat juga beberapa projek inovasi di yang diadakan pada kali ini. Antaranya penggunaan semula kalendar sebagai carta pergerakan staf, pelbagai perkakasan komputer terpakai yang di gunakan telah semula untuk memberi nilai tambah kepada persekitaran UUMIT dan juga stesyen kerja.

Taman Botani UUMIT yang mempunyai perbagai tanaman herba yang hidup segar dan hijau turut dibuat penyenggaraan. Aktiviti pembersihan, pemangkasan, susunan semula pokok untuk pastikan semua pokok-pokok ini terjaga dan dapat semua keperluan untuk membesar tanpa sebarang gangguan. Perkembangan terbaru tanaman anggur, bakal mengeluarkan hasil pertama dalam 2 minggu lagi. Ini adalah satu kejayaan bagi UUMIT yang mampu membesarkan dan memastikan pokok ini mendapat semua keperluan tumbesaran untuk menjalar dan bergayut di pergola buatan sendiri dari paip PVC.

Aktiviti gotong royong seperti ini, selain dapat mewujudkan ruang kerja yang lebih selamat dan kemas, ia juga turut mewujudkan kerja berkumpulan yang lebih teratur. Kerja lebih cepat disiapkan kerana pembahagian tugas dan kesepakatan yang jitu. Bagi yang mengikuti aktiviti Taman Botani, semestinya aktiviti berkebun ini akan lebih menyihatkan badan.

Unit Promosi 5S
UUM Information Technology (UUMIT) | Universiti Utara Malaysia | 06010 UUM Sintok, Kedah | Malaysia |
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

UUMIT Online: Bersempena Majlis Anugerah Inovasi Hari dan Universiti (HIMPU) 2018 yang diadakan pada hari Isnin, 24 April 2018 di Dewan Mu'adzam Shah, UUMIT juga dipilih sebagai juara dalam kategori Anugerah Penilaian Amalan Persekitaran Berkualiti (5S / QE) 2017 bagi kategori Jabatan A.

UUM Information Technology (UUMIT), Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia
Disclaimer | Privacy & Security Policy | Copyright | Sitemap | FAQs | ISO System

Search